perjantai 4. joulukuuta 2009

Lahjasukat ja astiahankinta


En ole ehtinyt ommella tällä viikolla ollenkaan, mutta olen kutonut nämä sukat. Lahjan saaja ei tiedä blogistani, joten voin laittaa kuvan tänne. Olen yllättynyt miten helposti tulee kivaa pintaneuletta. Mitä neutraalimman värinen lanka, sitä parempi lopputulos. Nämä sukat on neulottu viime talven Novita-lehdestä ja ne ovat Marttojen sukkakilpailun satoa. Olen hieman huono ymmärtämään ohjeita tai sitten ohjeessa oli epäselvyyttä. Varresta taisi tulla lyhyempi kuin alkuperäisessä mallissa. Ihan hyvä niin.

Neuleohjeet voisivat mielestäni muutenkin olla hieman rautalangasta väännetympiä. Olen aloittelemassa huivin neulomista, mutta missään ei sanota miten silmukka luodaan kesken kaiken lennossa. Normaalisti vaan kierrän langan jotenkuten puikolle, mutta tässä huivitapauksessa ei voi tehdä soveltaen, koska se näkyy ikävästi lopputuloksessa. Olisiko jollain lukijoistani vinkata jotain nettisivustoa, jossa selitetään seikkaperäisesti tällaiset perusasiat?

Tänään hankin hieman astioita. En muista milloin olen viimeksi ostanut astioita meille kotiin, koska astiamme ovat tulleet meille yleensä perintönä tai lahjana. Näihin höplähdin tänään, kun veronpalautuksetkin napsahtivat tililleni. Selvitin, että Pentikin keramiikka-astiat tehdään edelleen kaikki Suomessa! Purkkiin piilotin päivittäin käyttämäni teepussit. Mukeista on hyvä juoda, kivat kädessä ja somat.


10 kommenttia:

Anette kirjoitti...

http://www.kaspaikka.fi/neulonta/ Tuolta ainakin löytyy ihan perusjuttuja :).
Ihania Pentikin astioita olit muuten löytänyt :)

Elina kirjoitti...

Kiitos tuhannesti, Anette! Kurkkaan heti linkin :-)

Maiju kirjoitti...

Minäkin saan aina välillä mietiskellä erityisesti juuri silmukoiden lisäilemisen kanssa.. Varsinaisesti kun en ole tätä varten mistään oppia saanut.

Keväällä jouduin Muiria neuloessani tutustumaan "knitted-cast-on:iin" johon löytyy mainio opetusvideo täältä
http://www.youtube.com/watch?v=-nJKC2xT0Q4
En tiedä voiko tuota soveltaa neuleeseesi, mutta aihetta liippaavista videoista voisi löytyä muitakin vinkkejä silmukoiden luomiseen.

karolkarol kirjoitti...

Hienot sukat!

Tulin myös vinkkamaan Käspaikan neulonnan A ja O :ta. ootko Ravelryyn rekkautunut? en tiedä, onko siellä tollaisia juttuja mutta luulisin. Se on pääasiassa enkuksi, mutta kuulemma siellä on myös suomenkielisiä "yhteisöjä" ja keskusteluja.

Mä olen mietiskellyt että tarttisin ohjeet tai kuvat siitä, millainen kavennus/lisäys kallistuu mihinkin suuntaan. en vaan ole jaksanut vielä ottaa asiaa käsille. Jos on kiire, teen kaikki esim. sukkien kavennukset takareunoista oikein yhteen :-P enkä vaivaa päätäni. Nettiohjeista olen kyllä löytänyt kauniita kavennuksia, mutta en ikinä muista tai vaivaudu palauttamaan niitä mieleeni. Esim. nyt teen maailman rumimpia perussukkia tavoitteenani päästä eroon kaikista 7veljestä pikkunyssäköistäni, jotka käy mun hermoon. Tulee ylirumat sukat, joissa en keskity kauniisiin kavennuksiin tms. mutta saappaan sisäänhän ne sukatkin kai jäävät :-D.

Taka-ajatus on myös: kun noi vanhat nyssäkät on käytetty, voin ostaa kaunista lankaa. Tosin vähän etuajassa ostin jo jotain...

karolkarol kirjoitti...

Kommentoin vielä. Esim. noissa harmaissa sukissa käyttämäsi kärkikavennukset pohdituttaa mua: miksei ohjeessa kerrota _miksi_ käytetään minkäkinlaista kavennusta, ts. ylivetokavennus on litteä, mutta onko vierekkäisillä kavennuksilla jokin logiikka miksei ne ohjeessa (ainakaan mun käyttämässäni) kallistu eri suuntiin, vaan samaan suuntaan (oikein-yhteen-kavennus ja ylivetokavennus, ja sitä paitsi oikein yhteen takareunoista vai etureunoista, heh, myönnän olevani liian pedantti, itse teen aina takareunoista). Haluaisin siis ohjeisiin joskus myös perusteluja. Vähän noloa... Mutta sitten tällaiset nopeesti-langat-pois-rumat-sukat menee ihan millä vain kavennuksilla tms.

Elina kirjoitti...

Kiitos linkeistä ja vinkeistä Maiju ja Karolkarol! Jospa asia selviää.. Olen toiveikas myös sen suhteen, josko saisin jonkun käsityönopen käsiini tulevalla viikolla ohimennen.

En ole vielä noin sofistikoituneella tasolla neuleineni, Karolkarol! Olen siinä vaiheessa, että olen onnellinen, jos jotenkuten osaan neuloa esim. sukat jonkun ohjeen mukaan ja saan niistä keskenään saman kokoiset. Viime talvena neuloin muutamat sukat Novita-lehdestä, jossa on helppoja perusohjeita. Olen neulonut oikein yhteen etureunoista, kun ei ole muuta mainittu. Ihan siistit kai tuli, joskin hieman epäsymmetriset. Rinnakkaiset kavennukset ovat oikein yhteen ja ylivetokavennus - pari silmukkaa kavennusten välissä. Ylivetokavennuksissa mulla jää aina se yli vetämäni silmukka hieman isoksi eikä ole kovin kaunis. Paljon on vielä opittavaa neulomisesta! Täytyy tutustua tuohon Ravelryyn.

Mullakin on läjäpäin langanloppuja kaapeissa.. ajalta, jolloin neuloin lapasia ja sormikkaita omasta päästäni. Väriyhdistelmistä ja kuvioista tuli kivoja, mutta mallit eivät kyllä olleet kummoisia.. Nyt kiinnostaa enemmän käytettävyys, mutta kaipa nuo langanloputkin pitää käyttää pois. Kun opin jonkun perussukkamallin ulkoa, alan kutoa kirjoneulesukkia / lapasia.. jos inspaa!

karolkarol kirjoitti...

Muistan yhdet sun ihanat oranssivoittaoiset sormikkaat jostain kymmenen vuoden takaa .-) . Mä en ole koskaan tehnyt sormikkaita.

ootko kiinnostunut tällaisesta haasteesta:

http://lapaskuu.blogspot.com/2009/11/vauvan-tumput.html

Tuo on mulle ihan uusi tuttavuus (paitsi ostettuna olen kai sellaiset saanut joskus) ja vaikuttaa aika hankalalta mutta lämpöiseltä. Yritän ehkä tollaista kokeilla seuraavaksi... jos inspaa, nimenomaan :-D.

Tuo sun käyttämäsi "struktuurineulos" tai miksi sitä sanotaan on tosi hieno. en ole sellaisia tehnyt, koska välttelen nurjia silmukoita. Joskus mulla kipeytyi niistä kädet, mutta ei kyllä enää joten voisin tutustua semmoiseenkin.

Sini kirjoitti...

Kauniit sukat ja hyvä tietää, että Pentikin keramiikat tehdään Suomessa! :) Voi siis oikein hyvällä omallatunnolla shopata niitä...

Elina kirjoitti...

Karolkarol: Ne sormikkaat oli (kai?) neulottu ihanista eko?langoista, joita hamstrasimme lankakaupan lopetusmyynnistä siellä kaukana jossain :-) Niistä neulomalla tuli aina upeat, koska värit olivat niin kauniit yhdessä - ihan miten tahansa niitä yhdisteli. Lapaskuusta en ole kuullut aikaisemmin. Kävin kurkkaamassa linkkisi. Ihan kiva idea. Mutta marraskuuhan meni jo! Hyvä termi tuo "struktuurineulos". Ohjeesta opin, että sitä kutsutaan pintaneuleeksi. Kamalin termi mitä tiedän on onteloneule!

Sini: On se ihmeellistä miten tulee parempi fiilis, kun ostaa jotain kotimaassa valmistettua. Siinähän suorastaan tekee uroteon sen sijaan että olisi pelkästään epäeko tavaranhamstraaja..

Elina kirjoitti...

Nyt vihdoin ehdin paremmin katsoa sen Käsipakan ja sieltähän ratkaisu löytyi! Jippii! Loput linkit katson huolella läpi myöhemmin. Tällä viikolla on tosi vähän aikaa näille omille kässäprojekteille. Ihanaa, kun autatte näin auliisti arvon bloggaajat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...