sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Huovuttelua

 
Olemme lasten kanssa tehneet pieniä huovutushommia pitkin viikkoa. Nämä ovat syntyneet erilaisten muottien avulla märkähuovutuksena. Muotteina käytimme sydämenmuotoista tuikkukuppia, kahdeksankulmaista pientä lasista tuhkakuppia (löytö kirpparilta), piparkakkumuottia ja sydämen muotoista lautasta.
 
 
Huovuttamiseen tarvitaan erivärisiä huovutusvilloja, muotti (piparimuotille tarvitaan syvä aluslautanen), mäntysuopaliuosta ja lämmintä vettä. Ensin laitellaan muotti täyteen huovutusvilloja pieninä suikaleina ristiin rastiin. Villaa pitää olla niin paljon, että se pursuaa jo muotin reunojen yli. Tämän jälkeen villojen päälle kaadetaan lämmintä vettä (käytimme niin kuumaa, kun kraanasta tuli ja se hiljalleen jäähtyi työskennellessä) ja mäntysuopaliuosta.
 
Sitten vaan huovutellaan ensin sormilla painellen. Huovutettavan muodon pinnan tuntuessa jo jämäkältä voi alkaa huovuttamaan hankaamalla eestaas sormilla. Välillä kannattaa kääntää huovutettava muoto ylösalaisin, jotta myös takapuoli huovuttuu. Viilentynyt vesi kaadetaan silloin tällöin pois ja tilalle kaadetaan lisää lämmintä vettä sekä lisätään mäntysuopaliuosta. Tekemistä helpottaa, jos laittaa lämmintä vettä suureen kannuun työskentelypöydälle ja varaa viereen poistovesiastian. Näin ei tarvitse kulkea vesipisteen luona vähän väliä.
 
 
Kun muoto on selvästi huovuttunut, eli pysyy tiiviisti muodossaan, sitä voi huuhdella vuoroin kylmässä ja vuoroin lämpimässä vedessä kraanan alla. Tällöin saippua huuhtoutuu pois ja villa vanuttuu: muodosta tulee tiiviimpi. Lopuksi puristellaan liiat vedet pois ja koristellaan valinnaisella tavalla. Heijastimen tein askartelukaupasta hankitulla silittäen liimautuvalla heijastinkalvolla. Tämä kannattaa tehdä vasta sitten, kun huopa on täysin kuiva. Kuivuminen voi viedä parikin päivää.

1 kommentti:

Laura kirjoitti...

Kauniita huovutustöitä! Hyvin käy nuo helmet niihin. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...