perjantai 12. elokuuta 2011

Tilkkutäkki


Keväällä kerroin täällä, että ompelen meidän parvekkeen divaanille tilkkupeiton. Leikkelin tilkut jo alkukesästä, mutta sitten tuli työ- ja lomakiireitä ja homma jäi kesken. Nyt loppukesän rutistuksena saatoin projektin loppuun ja tässä se nyt sitten on. Nyt tarkenee ottaa torkut myös viileinä elokuun päivinä tai iltoina.


Lapsena mummulassa nukuin mummun tekemän tilkkutäkin alla. Hauskinta oli tutkia täkin kankaita ja etsiä tuttuja kuoseja. Mummu kutoi mattoja ja koko suku toi hänelle vanhoja vaatteita matonkuteiksi. Osa kankaista päätyi kuitenkin tilkkupeitoiksi. Siellä oli isän vanhaa paitaa, äidin vanhaa mekkoa ja tuttua lakanaa. Tämän kierrätysajatuksen yhdistän vahvasti tilkkutäkin ideaan. Tässä omassa täkissäni on mm. lasteni vanha kesämekko, kolmea entistä verhoa ja ekan opiskelijakämppäni pöytäliinaa. Suuri osa kankaista on jämäpaloja aikaisemmista ompeluksistani. Vuorikangas on äitini virheostos pöytäliinaksi. Pääli- ja vuorikankaan välissä on vanulevyä. Kiinnitin kerrokset toisiinsa sieltä täältä pistelemällä ja solmimalla langat yhteen (kiitos vinkistä V.!)


Tilkut on sommiteltu ensin silmämääräisesti riveiksi, sitten ommeltu yhteen vaakasuoriksi suikaleiksi, silitetty, kohdistettu saumat ja ommeltu suikaleet isommiksi kokonaisuuksiksi. Sitten on taas sommiteltu lisää tilkku tilkulta ja niin edespäin kunnes jäljellä ei ollut enää rivin verran keskenään erilaisia tilkkuja. Osa tilkuista loppui kesken kaiken ja joitakin jäi jäljelle, mutta kaikki tuli lopulta jotenkin hyödynnettyä.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Susanna tässä taas ihailee upeaa peittoa! Kateeksi käy. Meillä on tuosta Oksa- kankaasta ompelemani 2 tyynyliinaa käytössä. Lampun nykyistä olipaikkaa en edes tiedä, olisko mökin vintillä. Verhot voisin kaivaa esiin ja käyttää kankaan johonkin uuteen ompelukseen. Kiitti ideasta!
- Susanna maalta -

Pii kirjoitti...

Täällä on toinen kateellinen. Siis niin siistiä jälkeä. Hyvä sinä!
Itseltä ei tuo taitaisi onnistua.

hillanen kirjoitti...

Ihana täkki!

Elina kirjoitti...

Susanna: Kiitos taas kannustuksesta! Ole hyvä vaan ideasta, sehän onkin tämän blogimaailman ihanuus: ideat kiertävät! Verhoistahan saa jo vaikka mitä...

Pii: Kiitos kovasti :-) Olen hieman perfektionistinen ompeluksissani, millimetrin tarkkuudella tulee mittailtua välillä.. Että voisihan sitä rennomminkin ottaa!


Hillanen: Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Kaunis peitto! Ihanan romanttinen :-) . Se on selvästi kääntöpeitto. Voi mielialan mukaan kattella lämmintä tai hentoa punaista.

Taidan tulla testaamaan :-) .

karolkarol

Elina kirjoitti...

Ai kiitti! Tervetuloa testaamaan! Eilen illalla torkuin sohvalla sen alla, kyllä uni maittoi makeasti. Tosiaan, kääntöpeittohan se on. Jos haluaa hillitympää eleganssia (jos punainen voi olla hillittyä..) voi pitää yksivärinen puoli ylöspäin.

KahviKaneli kirjoitti...

Aivan mahtava peitto.
Uskaltaisikohan ruveta ensi kesänä kokeilemaan mosita?

Sari Räsänen kirjoitti...

Ihana tilkkupeitto. Kierrätysideasi on minunkin ajatukseni, kun teen tilkku juttuja. Jotain uutta ja jotain vanhaa!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...