lauantai 4. lokakuuta 2014

Nojatuolin irtopäällinen

Meille hankitiin nojatuolit aikana, jolloin oli pakko joko ottaa halvin kangasvaihtoehto tai jättää nojatuolit ostamatta. Punainen, mokkamainen tekokuitukangas on inhottanut minua jo pitkään. Olen suunnitellut irtopäällisten ompelua kauan, mutta vasta tänä syksynä mittani tuli riittävän täyteen. Kangas, josta päällisen ompelin, on vanhaa Ikean paksua puuvillaa. Se riitti juuri tähän päälliseen.

Aloitin projektin tekemällä kaavat käsinojien sivukappaleista. Tämän jälkeen ompelu eteni vaihe vaiheelta kokeillen ja välillä ratkoen ja taas ommellen.

Takaosan jouduin tekemään kahdesta osasta, koska kangasta ei ollut enää riittävän isoa palaa jäljellä. Kaikki kankaat oli pesty ennen ompelua ja yksi suikale oli jo palvellut kirjahyllyn verhona keittiössä.

Päällinen puetaan tuoliin yläkautta pujoittaen. Tein tarrakiinnitykset pujotusaukkoon. Hetken jouduin pähkäilemään miten päällystän niskatyynyn ja sitä kiinni pitelevän osan. Päädyin ompelemaan kangassuikaleen kiinni takakappaleeseen. Suikaleen toiseen päähän ompelin tarroilla avattavan tyynynpäällisen. Myös takakappaleen alaosan sivut ovat tarroilla avattavat ja suljettavat molemmin puolin.

Olohuoneen ilme raikastui vaalean irtopäällisen ansiosta. Toinen nojatuoli on vielä entisellään. Valitettavasti Ikeassa ei enää myydä tätä samaa ruutukangasta. Yhteensopiva, tukeva ja edullinen puuvillakangas on siis hakusessa.

 Alla on nojatuoli ilman irtopäällistä. Aika ällöttävä materiaali, vai mitä?


5 kommenttia:

Hanna Mi kirjoitti...

Kylläpä tuoli muuttui edukseen! Tuollaisessa on todella iso työ, nostan hattua sinulle.

Elina kirjoitti...

Kiitos Hanna! Kieltämättä tämä oli yllättävän isotöinen projekti. Siinä oli paljon miettimistä vaativia yksityiskohtia, hurja määrä saumoja, tikkauksia ja huolitteluja. Täydellinen tuo ei ole, mutta hyvä harjoituskappale!

Pia kirjoitti...

Hei,
Olen vasta aloitteleva ompeluhommissa ja olen yrittänyt päällystää nojatuolini. Sinun tuolistasi tuli todella upea ja pyytäisinkin nyt lisäohjeita, jos ehtisit laittaa. En oikein osaa ohessa olleiden kuvien avulla hahmottaa kokonaisuutta.

Elina kirjoitti...

Hei Pia, en osaa muuta ohjetta antaa kuin: tee ensin kaavat ja mittaile, etene vaihe vaiheelta ja mieti tarkkaan mihin ja miten sijoitat tarrat/vetskarin tm. aukon/aukot. Itse suunnittelin nojatuolinpäällistä pidemmän aikaa päässäni ja pohdin millaiset osat pitää tehdä. Sitten aloin vaan toteuttamaan vaihe vaiheelta. Olen kyllä ommellut lapsesta asti kaikenlaista, joten en ole ihan aloittelija. Onnea ompeluun!

Virpi Hokkanen kirjoitti...

Juuri tällaista irtopäällismallia etsin! Kissat ovat tuhonneet tuolien alkuperäiskankaat epäsiistin näköiseksi.
Ajattelin ottaa vanhat sanomalehdet avuksi
ja piirtää niiden avulla täsmäkaavat päällisten ompeluun :).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...