sunnuntai 31. elokuuta 2014

Näin teet kalenterille kannet farkun lahkeesta - ohje

Lupasin tehdä ohjeen kalenterin kansien ompelemisesta. Tämä on elämäni ensimmäinen ompeluohje ja huomaan, että monivaiheisen ohjeen tekeminen ei olekaan ihan helppo nakki. Päädyin ompelemaan uudet kannet ja kuvaamaan prosessin vaihe vaiheelta. Tämä on mahdollisesti turhankin yksityiskohtainen ja rautalangasta väännetty - ja toisaalta se voi olla vaikeaselkoinen. Toivottavasti tästä on jollekulle kuitenkin apua ensimmäisiä kalenterin kansia tehdessä.

 Leikkaa ennemmin liian suuri kuin liian pieni osa lahkeesta kalenterinkansia varten.


 Leikkaa lahje auki siten, että tikattu sauma jää palan keskelle. Siitä tulee tukeva selkämys kalenterillesi. Leikkaa myös lahkeen päärme irti.

 Testaile palan sopivuutta kansiksi ja leikkele sopivamman kokoiseksi. Koska lahje on kalenterilleni melko nafti leveyssuunnassaan, täytyy tähän lisätä erilliset kappaleet etu- ja takakannen sisäpuolelle.


 Leikkaa sopivan kokoinen pala kangasta etukannen taskua varten.


 Silitä noin sentti sivu- ja alareunasta nurjalle puolelle. Huolittele sivu- ja alareunat sik-sak -ompeleella. 

 Taita yläreunaan päärme.

 Ompele päärme ja neulaa sivu- ja alareunan saumavarat nurjalle. Voit myös harsia neulaamisen sijaan.

 Etsi taskulle sopiva kohta etukannesta. Se näyttää parhaalta, jos alas ja reunoille jää suurin piirtein saman verran päällikangasta näkyviin.


 Neulaa tasku kiinni etukanteen.

Ompele tasku kiinni läheltä reunaa. Päättele yläreunat hyvin muutamaan kertaan edestakaisin ommellen, jotta tasku pysyy kiinni käytössä paremmin.

 Merkitse kynätaskun paikka nuppineuloilla tai kangasliidulla piirtäen. 

 Ompele merkattuun kohtaan suora ommel.

 Leikkaa mikro- tai polarfleecestä kansien kokoinen palanen. Fleecen värillä ei ole väliä, koska se jää täysin piiloon valmiissa kansissa. Tässä vaiheessa kannattaa tarkistaa kansikankaan koko ja asetella kangas siten, että tasku jää kauniisti keskelle etukantta.

 Koska farkunlahje oli kalenterilleni kapea, leikkasin kankaasta ylimääräisen pois jättäen vain sentin saumavaran etu- ja takakannen reunaan.

 Leikkasin palan vuorikangasta etu- ja takakappaleen sisäpuolta varten.

 Ompelin lisäkappaleet oikeat puolet vastakkain toisiinsa kiinni ja silitin saumavarat auki. Huolittelin lisäkappaleen ulkoreunan ja ompelin siihen käänteen.

 Leikkasin saumavarat kapeiksi. Jos sinulla on riittävän leveä pala päälikangasta, tätä vaihetta ei tarvitse tehdä ollenkaan.

 Leikkaa vuorikankaasta pala, joka on yhtä leveä kuin leikkaamasi fleecepala, mutta jossa on sentti saumavaraa sekä ylä- että alareunassa.

 Nyt kumpikin lisäkappale on ommeltu paikoilleen ja saumavarat on kavennettu. Aletaan ommella osia yhteen. Asettele kannet siten, että oikea puoli on ylöspäin ja kansien sisäkappaleet on käännetty varsinaisen päälikappaleen eteen nurjat puolet ylöspäin.

 Sijoita leikkaamasi vuorikappale kansien päälle nurja puoli ylöspäin. Vuorikappaleen sivureunat on tässä vaiheessa huoliteltu sik-sak -ompeleella. Neulaa kappaleet yhteen.


 Ompele ylä- ja alasaumat.

 Leikkaa saumavarat kapeiksi ja leikkaa nurkista pienet palat pois, jotta kannet kääntyvät kauniimmin oikein päin.

Sijoita fleecekappale pinoon päälimmäiseksi. Vuorikappaleen sivut ovat avoinaiset. Niiden kautta työ käännetään oikein päin. Fleecen voi harsia ennen kääntämistä kiinni vuorikappaleeseen, jotta se pysyy paremmin paikoillaan. Nyt vuorikappale on näkyvissä oikein päin.

 Fleece on vuorikankaan ja päällikankaan välissä. Tässä vaiheessa fleece kannattaa suoristaa siististi paikoilleen. Se ei ole harsintaa lukuun ottamatta kiinnittynyt kansiin.

 Käännä nyt myös etu- ja takakannen sisäkappaleet oikein päin. Tältä lähes valmiit kannet näyttävät sisäpuolelta.

 Ja tältä kannet näyttävät ulkopuolelta. Neulaa reunat tikkaamista varten. Katso, että nurkat ovat kääntyneet siististi oikein päin.

 Tikkaa kannet läheltä reunoja suoralla ompeleella.

 Mikäli haluat lisätä kansiin kirjanmerkin, leikkaa sopiva pätkä nauhaa ja neulaa se kiinni takakannen yläreunaan. Nauhan voi lisätä myös varhaisemmassa vaiheessa siten, että se jää reunaompeleen alle.

 Ompele nauha kiinni samaan kohtaan, jossa on jo valmiina tikkausommel. Nyt kalenterin kannet ovat valmiit. Pujota kannet kalenterin päälle ja ihaile hienoa lopputulosta!

 Minun kalenterillani on jo kannet enkä tarvitse näitä. Haluatko sinä nämä farkunlahjekannet omaksesi? Kannet sopivat n. 22cm korkeaan ja 18cm leveään kalenteriin. Ommellun kannen leveys ilman kalenteria on n. 37cm.

Jos haluat itsellesi nämä kannet, jätä kommentti. Mikäli haluajia on useampia kuin yksi, arvon kannet kommentin jättäneiden kesken maanantaina 8.9. Siihen asti on mahdollisuus jättää kommentti ja osallistua arvontaan.

2 kommenttia:

j likkuna kirjoitti...

Kansia himoitseva lukija täällä
jlikkuna@gmail.com

Maria Värjölä kirjoitti...

Hienot kannet! Ja mieluusti ottaisin kyllä kalenteriini... ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...