maanantai 29. heinäkuuta 2013

Paikkailua


Tennareiden ystävälle (jalassa lähes AINA) sopii polven paikkaukseen tennarin kuva. Se on leikattu irti kankaasta, jota olen käyttänyt mm. muinaisiin kalenterin kansiin.

Tennari on kiinnitetty reikiintyneen kohdan päälle silittäen kiinnittyvällä liimaharsolla. Ekassa pesussa reunat rispaantuivat sen verran, että ompelin paikan kiinni vielä pienellä sik-sak -ompeleella.

sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Huivilippis nro 3


Ystäväni ihastui lippikseeni ja päätimme tehdä vaihtarit: hän kokkasi meille lauantailounaan ja minä  ompelin sillä aikaa hänelle lippiksen samalla kaavalla kuin omani. Kankaaksi hän valitisi mummolani vanhan pussilakanan, joka on poistunut käytöstä yläreunan puhkikulumisen takia. Loppuosa on vielä ihan käypää kangasta erilaisiin ompeluksiin. Vaihtarit sujuivat hyvin: jälkkärin päätteeksi kokki sai uuden hatun päähänsä.
 
Lippaa tehdessäni älysin uuden jutun ompelemisesta: olen ommellut aika monta hattua ja silitellyt lierien ja lippojen sisäpuoliin ohuita tukikankaita, koska en ole löytänyt paksuja mistään. Nyt tukikankaani oli lähes loppu ja sain idean: älysin omistavani silitettävää, kaksipuolista liimaharsoa. Liimaharson avulla voin tehdä tukikankaan mistä tahansa kankaasta! Tässä lipassa käytin tutkikankaana mummolan tukevaa aluslakanaa, jonka kiinnitin liimaharson avulla lippakappaleeseen. Niin tiivistä ja napakkaa puuvillakangasta ei saa tänä päivänä enää mistään! (Vai saako? Onko teille tuttua lakanakangas, joka suorastaan soi silittämisen jälkeen?)


torstai 25. heinäkuuta 2013

Helppo kesäpaita

 
 
Ostin keväällä esikoiselle ruotsalaisesta vaateketjusta kivan kesäpaidan. Aikani sitä ihailin (ja niin ihaili moni muukin) kunnes sain tehtyä samantapaisen myös itselleni.
 
 
Tein paidan kahdesta suorasta kappaleesta, joiden yläosan keskivaiheille leikkasin pääntien. Tämän jälkeen on ompelin olkasaumat. Sitten siistin kaula-aukon vinonauhalla ja aloin sovitella vaatetta päälleni.
 
 
Merkkasin vyötärön sopivalle korkeudelle ja ompelin samasta kankaasta kaksiosaiset kuminauhakujat sekä etu- että takakappaleeseen.
 
 
Tämän jälkeen ompelin sivuille päärmeet ja kuminauhakujien kohdalle molemmille sivuille pienet kolmiomaiset ompeleet (ks. kuva alla).
 
 
Lopuksi enää pujottelin kuminauhat kuminauhakujiin ja ompelin ne lenkeiksi (ks. toiseksi viimeinen kuva). Kangas on riittävän laskeutuvaa tähän malliin: jotakin viskoosin tapaista Eurokankaan palalaarista keväällä kaivettua. Paidan esikuva on tehty erittäin ohuesta puuvillakankaasta ja laskeutuu vielä kauniimmin. Siinä on lisänä vielä pitsireunukset sivuilla.
 
 

tiistai 9. heinäkuuta 2013

Rästihattu

Ystäväni selaili eräänä päivänä ompelulehtiäni ja löysi lehtikotelosta valmiiksi leikatut hatun kappaleet. Mistä lie syystä tämä jäi ompelematta valmiiksi, vaikka tarkoituksena oli tehdä kuopuksen minuuttimekkoon yhteensopiva hattu pari kesää sitten! Itse mekko on jo kulkeutunut seuraavalle omistajalleen, mutta hattu on nyt vihdoin ommeltu valmiiksi.

Olen ommellut myös esikoisen minuuttimekkokankaasta samanlaisen lierihatun. Se on näköjään jäänyt kuvaamatta tänne blogiin. Hattu on edelleen aktiivisessa käytössä ja todella hyväksi todettu malli. Lieri on hauskan retrohenkinen leveydessään ja suojaa kasvot täysin auringolta.

Hatun kaava ja ohjeet löytyvät Ottobre-lehdestä 3/2011 nimellä Bouquet-lierihattu.

sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Puseron pienennys

Pusero uuden omistajansa päällä
 
Tämä pusero on tarttunut kyytiin jostain nuortenvaatekaupan alesta vuosia sitten, mutta jäänyt vähälle käytölle. Harjoittelin neuloksen ompelua muokkaamalla puserosta esikoiselle sopivan.
 
Ensin leikkasin hihat irti. Sitten leikkelin etu- ja takakappaleesta olkasaumojen kohdalta muutaman sentin pois. Leikkasin takakappaleen kaula-aukon resorin talteen ja kiinnitin sen lyhennettyyn takakappaleeseen. Kavensin puseroa olkapäiden kohdalta, lyhensin hihoja puolellatoista sentillä yläpäistään (liian vähän, kuten yläkuvasta näkyy!) ja ompelin hihat takaisin paikoilleen.
 
Nyt vaan toivon, että ompelukoneeni ommel on riittävän tehokas estämään kankaan purkautumisen. Puolitoista vuotta vanhassa koneessani (Bernina B 215) on useita joustinompeleita, mutta ne eivät vedä tosiaankaan vertoja saumurisaumalle.
 
 tiistai 2. heinäkuuta 2013

Farkkuhameen uudistus

Uudistunut hame!
Tämä hame oli lojunut pinon alimmaisena melko pitkään kunnes eräänä päivänä päätin pukea sen päälleni kauppareissun ajaksi. Ja kas, vetoketju jumahti kiinni kesken kaiken ja ainut tapa saada hame kotona pois päältä oli leikata vetoketju rikki. Koska vetoketju piti vaihtaa uuteen, tuli tartuttua myös muihin hameen epäkohtiin kuten täysin väärään pituuteen. Yläviistosta peilin kautta pienessä tilassa otettu kuva korostaa väärää pituutta vielä entisestään.

Hame ennen ja jälkeen uudistuksen. Helmaan ompelin pellavapitsiä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...