sunnuntai 28. elokuuta 2011

Syyskoruja

Joka asuun pitää olla sopivan värinen iloinen koru. Sini- ja vihersävyt puuttuivat vielä. Kävin Sinellissä puuhelmiostoksilla ja nämä syntyivät hujauksessa.

keskiviikko 17. elokuuta 2011

Pikkureppu

Kaksi vuotta täyttävä sukulaistyttö saa lahjaksi repun, jonka sisällä asustaa lasten ikisuosikki...

 ...Ainu-pupu. Ensin meinasin ommella reppuun leikkiruokaa, mutta repputalon valmistuttua en päässyt enää irti ajatuksesta, että siellä asuu pupu. Nämä puput ovat ainakin omien lasteni kestosuosikkeja, joita kolmasluokkalainenkin vielä välillä hankkii taskurahoillaan.

Repun ohje löytyy uusimmasta Suuri käsityö-lehdestä (8/11). Ohje on melko hutiloidusti kirjoitettu ja piti monessa kohtaa miettiä eri vaiheita. Lisäilin tukikangasta takaosaan, läppään, olkahihnoihin ja edessä olevaan ovitaskuun. Valitsimme sopivat kankaat reppuun yhdessä ekaluokkalaisen kuopukseni kanssa. Kaikki tarvikkeet löytyivät kotoa sirkkoja ja nyöriä lukuunottamatta.  

sunnuntai 14. elokuuta 2011

Kalenterille kannet

Uuteen työvuoteen orientoitumista helpottaa kalenterin "tuunaus" vuoden teemaan sopivaksi. Viime vuonna tyydyin pariin postikorttiin ja kontaktimuoviin, vaikka olenkin suunnitellut kansien ompelua jo pari vuotta. Nämä kannethan muuten säilyvät vuodesta toiseen mikäli pitäydyn samassa kalenterimallissa. Jes!

Kalenterin kansipuolelle ompelin taskun, johon voi sujauttaa pientä tarpeellista lippua ja lappua kiireessä. Taskun kankaan ostin eilen Eurokankaasta ajatuksena ommella kannet kokonaan siitä. Kuviot olivat kuitenkinn liian isoja näin pieniin kansiin eikä se näyttänyt hyvältä, joten nappasin siitä vain pienen osan.

Vuori- ja päälikankaan välissä on kalenterin kokoinen pala fleeceä kansia paksuntamassa ja pehmittämässä. Ennen osien toisiinsa ompelemista sujautin pätkän ruutunauhaa väliin kirjanmerkiksi. Nauhan toiseen päähän pujotin jo viime vuoden kalenterissa palvelleen puuhelmen. Lopuksi tikkasin kansien ympäri tukevoittavan ompeleen.


perjantai 12. elokuuta 2011

Tilkkutäkki


Keväällä kerroin täällä, että ompelen meidän parvekkeen divaanille tilkkupeiton. Leikkelin tilkut jo alkukesästä, mutta sitten tuli työ- ja lomakiireitä ja homma jäi kesken. Nyt loppukesän rutistuksena saatoin projektin loppuun ja tässä se nyt sitten on. Nyt tarkenee ottaa torkut myös viileinä elokuun päivinä tai iltoina.


Lapsena mummulassa nukuin mummun tekemän tilkkutäkin alla. Hauskinta oli tutkia täkin kankaita ja etsiä tuttuja kuoseja. Mummu kutoi mattoja ja koko suku toi hänelle vanhoja vaatteita matonkuteiksi. Osa kankaista päätyi kuitenkin tilkkupeitoiksi. Siellä oli isän vanhaa paitaa, äidin vanhaa mekkoa ja tuttua lakanaa. Tämän kierrätysajatuksen yhdistän vahvasti tilkkutäkin ideaan. Tässä omassa täkissäni on mm. lasteni vanha kesämekko, kolmea entistä verhoa ja ekan opiskelijakämppäni pöytäliinaa. Suuri osa kankaista on jämäpaloja aikaisemmista ompeluksistani. Vuorikangas on äitini virheostos pöytäliinaksi. Pääli- ja vuorikankaan välissä on vanulevyä. Kiinnitin kerrokset toisiinsa sieltä täältä pistelemällä ja solmimalla langat yhteen (kiitos vinkistä V.!)


Tilkut on sommiteltu ensin silmämääräisesti riveiksi, sitten ommeltu yhteen vaakasuoriksi suikaleiksi, silitetty, kohdistettu saumat ja ommeltu suikaleet isommiksi kokonaisuuksiksi. Sitten on taas sommiteltu lisää tilkku tilkulta ja niin edespäin kunnes jäljellä ei ollut enää rivin verran keskenään erilaisia tilkkuja. Osa tilkuista loppui kesken kaiken ja joitakin jäi jäljelle, mutta kaikki tuli lopulta jotenkin hyödynnettyä.

torstai 11. elokuuta 2011

Peitto possulle

Olen ahkeroinut ison tilkkutäkin kimpussa viimeiset päivät. Valitettavasti punainen ompelulanka pääsi loppumaan ja projekti jäi odottelemaan kauppareissua. Jämätilkuista tein sillä välin pienen harjoituspeiton. Väliin tuli laatikon pohjalta löytynyttä vanulevyä. Tein tikkaukset peiton läpi ruutujen suuntaisesti pitkällä pistolla ompelukoneella. Elämäni ensimmäinen tilkkupeitto on syntynyt. Eiköhän se isokin peitto lähipäivinä valmistu.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...